Интервјуа

Мене ми е важно да го поттикнувам и поддржувам женското претприемаштво и да ги мотивирам жените сами да се одважат

вторник, 12 април 2022

Интервју со проф. д-р. Гордана Николиќ, основачка и деканка на Универзитот ПАР, Ријека, Хрватска - првата независна приватна високообразовна институција во Приморско-горанската жупанија. Во интервјуто таа ја раскажува приказната за мотивите што ја натерале да отвори приватен универзитет, за дуалниот пристап на студиите по менаџмент, за тоа колку нејзиното претходно практично работно искуство во стопанството и помага во менацирањето на универзитетот, но и за нејзината лична поддршка на женското претприемаштво и лидерство. Проф.д-р Гордана Николиќ ќе биде панелист на сесијата „Емоционален баланс – женско лидерство“ на Марили Бизнис Форумот

 

МАРИЛИ: Вие сте основачка на Универзитот ПАР во Риека, Република Хрватска, првата независна приватна високообразовна институција во Приморско-горанската жупанија. Од кога постои ПАР и кои беа мотивите што Ве натераа на еден таков чекор да отворите приватен универзитет? 

НИКОЛИЌ: ПАР почна со работа во Риека како еден од партнерите на германската висока бизнис школа BA Nordhessen Gmbh уште во 2007 година, пружајќи им на тој начин на идните студенти можност да се запишат на првите меѓународни стручни студии на ова подрачје. Високата бизнис школа ПАР е основана 2011 година како одговор на потребата на идните студенти што сакаат поинакво образование и од тогаш спроведува студии со цел да се образуваат млади, модерни и претприемачки ориентирани кадри. Горди сме бидејќи за дуално образование почнавме да зборуваме и да го промовираме 15 години наназад, а и поради фактот дека сме почетници на дуалната кариера на спортистите во Хрватска.

Нашите годишни конференции „Жени без ПАРдон и PILC (PAR International Leadership Conference) станаа препознатливи во промоцијата на претприемаштвото и лидерството. Она што е најважно и што сигурно е нашиот најголем успех е тоа што сме препознатливи како квалитетно дуално студирање менаџмент во регионот, но и меѓународно, за што зборуваат многубројните признанија.

А, мотивот за отворањето е навистина многу убава приказна. Еден летен ден во 2006 година во самракот седев на плажа заедно со една пријателка гледајќи во малиот остров пред нас и во тишина уживавме во погледот. Тоа лето од нигде никаде ја прекинав таа тишина со изјавата „Знаеш што? Јас ќе отворам приватен факултет во Риека!“... Тогаш помислив, ако можам да работам за други и ако другите веруваат во мене и ми даваат важни задачи, тогаш можам и за себе! И така, веројатно кога навистина имаш визија, ќе тргнеш кон тоа, а целта некако ќе дојде кон тебе. Само 10 месеци по мојата изјава на плажата ја одржав првата презентација во Риека. Во меѓувреме сфатив дека доколку нешто навистина сакаш, некако почнуваат да ти се отвораат можностите.

 

МАРИЛИ: Каков пристап на образование нуди ПАР и колку студиски програми има?

НИКОЛИЌ: Високата бизнис школа ПАР низ своите преддипломски и дипломски студии ги нуди следните програми: Бизнис управување, Управување во гастрономија и ресторанство, Управување со финансии, Менаџмент на мали и средни претпријатија и Спортски менаџмент.

Специфичноста на нашите студии е во дуалниот пристап, што подрабира тесна поврзаност на теоријата и праксата во текот на студирањето, во што учествуваат истакнати стручњаци од поедини сектори. Стручната пракса им овозможува на студентите да се претстават на институции и претпријатија , додека работата со ментори им овозможува да ги усовршат своето знаење и вештини потребни на пазарот на труд.

Нашиот Центар за кариера досега воспостави бројни соработки со еминентни фирми и хотелски куќи каде студентите можат да ја спроведуваат стручната пракса и да го започнат својот кариерен пат.

 

МАРИЛИ: Една од Вашите стратешки цели е да се поттикне равојот на меѓународните програми. На кое ниво е меѓународната соработка, со кого соработувате во регионот, но и пошироко и како ги финансирате овие програми?

НИКОЛИЌ: Еразмус повелбата ја добивме во 2014 година со што започнува нашата интензивна работа на јакнење на меѓународната позиција на високобразовната институција, па се придружуваме на меѓународните мрежи Businet i Nice Network преку кои соработуваме со бројни меѓународни универзитети.

 

МАРИЛИ: Колку Вашето практично знаење од областа на стопанството, каде сте работеле претходно Ви помогна во менаџирањето на Вашиот универзитет ПАР?

НИКОЛИЌ: Велам, моја среќа е што во животот сум работела во почнувајќи од државна компанија до оние најлоши облици на приватизација кон крајот на 90-ите, па се до можноста да работам во топ менаџмент. Можев и да останам таму со сите бенефити – обезбеден возач и потпишан голем договор, но, она што го добиваш во работата со млади, гледајќи ги и помагајќи им во нивната работа и раст, навистина не се опишува и е незаменливо.

Работата на државен факултет, како и на некои домашни и странски високообразовни институции исто така ми пружи можност да ги видам предностите и недостатоците на образовниот процес кај нас и да се одлучам да пробам да внесам промени. Дуалното студирање е иновативност кај нас, во општествата во Германија и Австрија се спроведува повеќе од половина век, а силата на нивните економии доволно зборува за силата на нивното образование. Затоа нашето стручно студирање од самиот почеток става голем акцент на практичната настава како важен дел на нашиот образовен процес.

На нашите студенти им носиме реално искуство од бизнис светот, атрактивни предавачи од пракса, како и стекнување вештини и знаења кои се барани во реалниот сектор.

 

МАРИЛИ: Што значи да се биде авангарда во опкружување кое е слично во целиот регион, со оглед на тоа што сте единствена жена сопственичка и деканка на приватна високообразовна институција во Хрватска?

НИКОЛИЌ: Искрено, не се оптоварувам со стереотипи од типот како би требало да изгледаат жените во академската заедница, или како би требале да бидат. Јас, во таа смисла веројатно ги рушам сите стереотипи. Битно е дека сите тие се храбри жени што непрекинато работат на сопственото образование и работат извонредна работа. Сакам да предавам и работата со моите студенти ме исполнува во потполност. Истовремено сум и претприемачка и деканка. Како што ми се важни студентите и научните трудови, важни ми се и моите вработени и деловниот успех.

 

МАРИЛИ: Вие сте добитничка на бројни награди меѓу кои и на меѓународната награда од Њу Делхи во 2018 година „Exceptional Women of excellence“ која се доделува на исклучителни жени за нивната умешност во работењето. Какво значење имаат наградите за Вас?