Економско-социјалниот совет треба да донесе одлука за висината на минималната плата

Економско-социјалниот совет се очекува денеска да одржи седница на која треба да донесе одлука за висината на минималната плата.  Министерската за труд и социјална политика Јованка Тренчевска во изјава за МИА дадена во петокот обелодени дека седницата ќе се одржи денеска и на неа ќе се разговара за минималната плата. 

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска во петокот во изјава за МИА објави дека во понеделни ќе се одржи седница на Економско-социјалниот совет на која ќе се разговара за висината на минималната плата.

Очекувањата на Владата се дека минималната плата ќе се зголеми и ќе изнесува околу 20.000 денари.

Со измените на Законот за минимална плата, се воведоа нови критериуми согласно кои минималната плата се усогласува со 50 отсто од трошоците за живот и 50 отсто со растот на просечната плата.

 

 


Статијата е прочитана 146 пати.

Сподели: