Бизнис вести

Албанија ги укинува царините за стоки од Македонија, Србија и од Косово

четврток, 07 јули 2022

Албанија ги укинува царинските тарифи за стоки што минуваат на албанските гранични премини по потекло од Србија, Косово и од Македонија.

Албанската влада ја донесе оваа одлука како резултат на процесот „Отворен Балкан“ и помошта што членовите на иницијативата мора да си ја дадат меѓусебно во кризата на високите цени.

Медиумите во Албанија информираат дека иако Косово не е дел од оваа иницијатива, Министерството за финансии во Тирана одлучило да го вклучи во одлуката врз основа на договорот за меѓусебно отстранување на царинските бариери.

Албанија во првите пет месеци од годинава на косовскиот пазар извезла стока во вредност од 132 милиони евра, 100 милиони во Србија и 62 милиони во Македонија.

 

Содржината е прочитана 114 пати.