Бектеши: „Сите трговци во туристичките места може да работат во недела и за празници“

Собранието вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за трговија со кои се овозможува работа во недела и на државни празници на сите трговци на мало и на големо во туристичките места, утврдени со Законот за туристичка дејност, објави на Фејсбук министерот за економија, Крешник Бектеши.

Со измените и дополнувањата на Законот за трговија се очекува дополнително да се поттикне економската активност во земјата, посебно во туристичките места.

„Имајќи ги во предвид податоците што ги имаме од Државниот завод за статистика за раст на бројот на туристи од почетокот на годината, а и очекувањата согласно веќе направени резервации за странски туристи што оваа туристичка сезона ќе ја посетат Северна Македонија, посебно Охрид и Струга, согласно законските измени очекуваме зголемување на туристичката активност во целата земја. Измените на Законот за трговија се донесени со заеднички дијалог во инклузивен процес со сите засегнати страни, посебно во туристичкиот сектор. Работниците во трговските објекти кои ќе работат во недела и празници ќе добијат дневница поголема за 100 проценти“, објави министерот.

Согласно најновите измени на Законот за трговија им се дава можност на продавниците, киосците и штандовите во туристичките места утврдени со Законот за туристичка дејност да работат во ден недела и на празници.

Истовремено таква можност им се дава и на слободните царински продавници лоцирани на меѓународните аеродроми после царинските контролни точки и на цветните пазари.

Овие законски измени стапуваат на сила веднаш откако ќе бидат објавени во Службен весник.

 


Статијата е прочитана 204 пати.

Сподели: