Бизнис вести

МАРИЛИ БИЗНИС ФОРУМ – Современа бизнис раскрсница

вторник, 17 мај 2022

Агенција „Марили“ водена од мотото „заедно сме посилни“ ги обединува сите значајни фактори - надлежни институции, академска фела и реален сектор да понудат современи пристапи и сознанија за успешно справување со актуелните бизнис предизвици

 

Во сабота на 28 мај годинава агенцијата „Марили“ организира регионален Марили Бизнис Форум. Форумот ќе се одржи во „Инекс Олгица Хотел & Спа“ Охрид.

Агенција „Марили“ водена од мотото „заедно сме посилни“ ги обединува сите значајни фактори - надлежни институции, академска фела и реален сектор да понудат современи пристапи и сознанија за успешно справување со актуелните бизнис предизвици.

Марили Бизнис Форум има за цел да сподели искуства за воспоставување економски баланс во турбулентните услови во кои егзистира бизнисот во последните неколку години, од една страна, а од друга, да се понудат пристапи за јакнење на личните капацитети и вредности на индивидуите опфаќајќи различни аспекти на личниот менаџмент. Една од целите на Форумот е и да се согледа женското лидерство низ призмата на емоционалната интелигенција и да даде фокус на грижата за менталното здравје.  

 

Марили Бизнис Форумот ќе се одвива низ четири панел сесии:

 

Првата сесија е „ЕКОНОМСКИ БАЛАНС – турбулентни предизвици.

Модератор на сесијата е проф.д-р Маја Кузмановска, директор на Бизнис академија Смилевски – БАС, а учесници се Фатмир Битиќи, вицепремиер задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции и Трајан Ангелоски, претседател на Сојузот на стопански комори на Македонија.

На оваа сесија ќе се говори за мерките што ги презема Владата за надминување на исклучително тешкиот период и предизвиците со кои се соочуваат компаниите, особено оние од приватниот сектор, а се последица на неколкуте последователни кризи, почнувајќи од кризата наметната од пандемијата, потоа енергетската криза и најново, воените дејствија во Украина. Соговорниците ќе се обидат да дадат одговори на неколку актуелни прашања, како на пример, дали се проектирани нови пакет мерки за периодот што следи, пред се, за ублажување на енергетскиот удар и за зауздување на инфлацијата и дали некои сектори, како аграрот и туризмот ќе бидат повластени со специјални мерки? Потоа, колку надлежните го слушаат гласот на бизнисот и ги усогласуваат мерките со потребите на реалниот сектор, каква заштита им нуди државата на приватните компании од покачување на цената на електричната енергија во наредниот период? Ќе се проговори и за битката со сивата економија и ќе се направи паралела со состојбата во регионот, а на оваа сесија ќе се проговори и за моменталната состојба во државата со учеството на жените на високи одлучувачки позиции и евентуално воведување европски загарантирани квоти за присуство на жените на менаџерски и лидерски позиции во бизнисот.