Централен регистар го продолжува рокот за поднесување на годишна сметка

Централен регистар ги известува правните субјекти дека го продолжува рокот за поднесување годишни сметки за 10 дена.

Оттаму информираат дека, согласно барањата пристигнати до Централниот регистар кои се однесуваат за продолжување на рокот за поднесување на годишната сметка за 2021 година, поради заштита и превенција од вирусот Ковид-19, Централниот регистар одлучи да излезе во пресрет на барањето на обврзниците за поднесување на годишна сметка и на сметководителите со продолжување на рокот за 10 дена како за хартиено, така и за електронско поднесување годишни сметки.

Крајниот рок за поднесување годишна сметка во хартиена форма ќе биде до 10.03 2022 година, со работно време на сите канцеларии на Централниот регистар од 08:00 до 16:00 часот, додека крајниот рок за поднесување на годишната сметка во електронска форма ќе биде до 25.03.2022 година до 24 часот.

„Централниот регистар како сервисно ориентирана институција која секогаш ги зема во предвид барањата и потребите на странките и нашите корисници, во рамките на законските можности трета година по ред го продолжува рокот за поднесување на годишните сметки поради зголемениот број позитивни случаи од корона вирус. Сакаме да напоменеме дека минатата година приемот на годишните сметки го следеше трендот како и изминатите години, па во законски предвидениот рок во Централен регистар беа поднесени 95% годишни сметки“, соопштуваат од Централен регистар.

 


Статијата е прочитана 296 пати.

Сподели: