Игор Стефановски Иџе  - трикратен европски автомобилски првак и синоним за борба и успех

Интервју со Игор Стефановски Иџе - врвен автомобилист и европски шампион во ридско-брзински трки. Иџе беше избран за најдобар спортист за 2014 година, а Град Скопје го прогласи за еден од десетте најдобри спортисти во сениорска категорија за 2023 година. Во интервјуто, Игор Стефановски Иџе говори за макотрпниот пат да се стигне до врвот, откажувањата, трудот, тврдоглавоста, за неговата најголема поддршка, сопругата, синот Олег и ќерката Нина, за автомобилот Ferrari 488 Challenge Evo со кој ќе се натпреварува во новата сезона, за неговиот тим и за љубота кон брзината и автомобилите...

МАРИЛИ: За Вас 2023 година беше исклучително успешна и плодна. Бевте прогласен за европски шампион во ридско-брзински трки. Ова е трета европска титула во ова натпреварување што го организира ФИА, а претходно победивте и во 2014 и 2015 година. Колку труд вложивте за да дојдете до врвот и таму да се задржите?

СТЕФАНОВСКИ: Секој успех е убав, но и трнлив. За да се стигне и да се остане на врвот потребно е да се вложи многу труд, напорни тренинзи, висока концентрација, но и откажување од многу работи.

Но кога се сака и се работи со љубов и кога ќе се постигне зацртаната цел, се чувствува големо задоволството, а тука е и радоста на моите фанови за секој мој успех и победа.

МАРИЛИ: Кои се Ваши предизвици и планови на професионален план за 2024 година?

СТЕФАНОВСКИ: Плановите за 2024 година, секако, се насочени кон остварување нови победи и рекорди, без разлика во која категорија ќе настапиме следната сезона.

Веќе го претставивме автомобилот Ferrari 488 Challenge Evo за новата сезона.

Сезоната ја отворам во Австрија на 26 април 2024 година, а потоа ќе се натпреварувам во Шпанија, Португалија, Чешка, Германија, Полска, Швајцарија, Словенија и Хрватска.

МАРИЛИ: Кога и како започна љубовта кон брзината, автомобилите и адреналинот. Дали ги наследивте љубовта и талентот и имавте ли од кого да учите?

СТЕФАНОВСКИ: Мислам дека местото на живеење си го направи своето, односно го предодреди спортот со кој ќе се занимавам до ден-денес. Живеев многу блиску до стартот на патеката на Водно и од мали нозе го слушав звукот на тркачките автомобили, што придонесе кај мене да се родат љубов и желба да се занимавам со автотрки.