Новите антикризни мерки пред Владата

Новиот пакет со антикризни мерки, наменети за најранливите категории граѓани, се очекува да биде усвоен денеска на седница на Владата. 

Со мерките, како што најави вчера вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, ќе бидат опфатени над 400 000 граѓани, –  пензионери,  ученици, студенти, самохрани родители. 

„Средствата од солидарниот данок ќе бидат искористени за антикризни мерки што очекуваме утре да бидат на седница на Владата и се насочени најранливите категории граѓани, тука спаѓа најголемата група граѓани, пензионерите, кои ќе добијат одреден надомест неколку месеци,  како и ученици, студенти, самохрани родители, итн…Буквално, најранливите категории. Опфатот ќе биде навистина голем, над 400 илјади граѓани ќе бидат опфатени со мерките, за тоа се користат средствата од солидарниот данок“,  рече вчера Битиќи. 

Претходно, премиерот Ковачевски соопшти дека до крајот на годинава во Буџетот се предвидени 75 милиони евра за антикризни мерки, а за идната година дополнителни 55 милиони евра пред се за продолжување на субвенционирањето на цената на електрична енергија.


Статијата е прочитана 266 пати.

Сподели:


КБ Прво пензиско