Отворена изложбата „Првите кралеви на Европа“ во музејот „Филд“ во Чикаго

Во музејот Филд во Чикаго, САД, е отворена изложбата „Првите кралеви на Европа“, која прв пат на едно место прикажува повеќе од 700 извонредни предмети - вклучувајќи накит, оружје, оклоп.

 

Експонатите доаѓаат од 27 музеи од единаесет земји од Југоисточна Европа и тоа од Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Косово, Романија, Словенија, Србија, Унгарија, Хрватска и од Црна Гора.

-Истражете го доаѓањето на власт на првите кралеви и кралици на античка Европа и откријте како некогаш рамноправните земјоделски заедници за прв пат развиле моќ, нееднаквост и хиерархија. Патувајте назад во 5000 година пред нашата ера за да откриете што праисториските алатки, оружје и ритуалните скулптури можат да ни кажат за животот во најраните општества на Балканот. Вложувајте се низ трговските патишта што го обликуваа светот каков што го знаеме денес. Потопете се во церемониите на вековите додека гледате неолитски олтар и слушнете го пукачкиот оган на симулација на погребна клада во природна големина. Погледнете ги скапоцените секири, мечеви и круни кои ги претворија воините во кралски членови и засекогаш ја променија структурата на општеството, се вели во текстот кон изложбата.

Прилогот од експонати од нашата земја во изложбата во престижниот американски музеј доаѓа од Завод за заштита на културното наследство и музеј – Битола, Завод за заштита на спомениците на културата и музеј – Прилеп и Национална установа Музеј – Гевгелија.

Изложбата ќе биде отворена до 28 јануари 2024 година. 

 


Статијата е прочитана 304 пати.

Сподели:


КБ Прво пензиско