Изложба за нацистичкиот геноцид врз Синтите и Ромите

Во Музејот на Македонија деенска ќе биде отворена изложбата „Расна дијагноза: Циган - нацистичкиот геноцид на Синтите и Ромите и долгата борба за признавање“.

„Фокусот на изложбата е геноцидот извршен од нацистите врз Синтите и Ромите за време на Втората светска војна“, соопшти РРОМА, организатор на изложбата.

Поставувањето на изложбата е во соработка со Централниот совет на германските Синти и Роми, Документацискиот културен центар на германските Синти и Роми и земјите од Западен Балкан.


Статијата е прочитана 398 пати.

Сподели:


КБ Прво пензиско