Раскажаните приказни од бунарот на животот се суштината на патеписните репортажи

Интервју со Тања Трајковска, новинар, водител на тв проектот „Патуваме - сонуваме“ во кое зборува за љубовта кон патувањата и подготовката на патеписните рапортажи од различни дестинации, за 30-годишното професионално новинарско искуство, за посветеноста кон цвеќето во својата цвеќарница „Сончевина“ што ја исполнува со среќа и каде пронаоѓа убавина на живеењето и внатрешно задоволство

 

МАРИЛИ: Непосреден повод за ова интервју е телевизискиот проект „Патуваме - сонуваме“ во кој на еден содржаен, афирмативен и авантуристички начин не запознавате со различни туристички дестинации! Како се одлучивте да работите на ваков вид ТВ проекти?


ТРАЈКОВСКА:
Тоа не е одлука. Тоа е чиста љубов. Тоа е внатрешен нагон што само еруптираше во еден момент. Баш како вулкан. Во истиот тој момент јас сфатив дека тоа е мојот терен, всушност, мојата највистинска животна патека. Дека тоа е страст, на која за мене и нема рамна.

Првата репортажа се случи 1998 година, пред безмалку 25 години. Толку имав и јас. Инсистирав да добијам камера на неколку дена и да отидам во Париз. Да направам репортажа. Се вратив со материјал за четири емисии, а бевме таму само 5 дена. После тоа следуваше циклус репортажи од речиси цела Европа, кој се викаше „Европа на дланка“. Траеше неколку години. Зборувам за моето работење во Телма телевизија. За кратко време, Славе Сирачевски - сопственикот на „Аурора“, човек што исто така е голем љубител на патувањата и на репортажите, ме ангажираше уште тогаш да направам репортажи за Египет и Тунис. Чинам дека тоа беше времето кога тие ги „отворија“ овие дестинации.

Ова е исто така многу одамна. Пред 20 години. И, еве сме денеска повторно истата екипа, на истиот терен. „Аурора“ и јас. Всушност, освен страста за патувањата и желбата тие да се преточат во приказни, односно, во петеписни репортажи, имаме уште нешто заедничко со „Аурора“. Обете постоиме и славиме триесет години професионална активност. 

 

МАРИЛИ: Проектот го работите во соработка со „Аурора турс“! Кој и како го прави изборот на дестинациите и од што зависи каде ќе патувате?

ТРАЈКОВСКА: Изборот на десинации го прават секако, тие. Што се однесува до мене, апсолутно уживам на било која точка на планетата. И со иста страст го доживувам секој патеписен предизвик. Секаде се случуват сцени што мене ме маѓепсуваат и ми создаваат поле во кое јас игриво истражувам и раскажувам. Видовте, правевме репортажи и за Берово и за Козјак. Интервјуто со овчарот, со пчеларот, или со жената што прави сирење, за мене имаат иста тежина и со иста одговорност и љубов им приоѓам како на кое било интервју со некоја светски позната ѕвезда. Арман Асанте, на пример. Човекот кого прв пат го сретнав случајно правејќи репортажа од Будимпешта, пред 25 години, за повторно да се сретнеме пред некоја година на Хвар и да направиме интервју. 

Во секој случај, Тунис е сега актуелна дестинација, бидејќи, после 10 години Тунис повторно ги отвори своите туристички порти. Следно на нашето заедничко туристичко мени е репортажата за Јордан, која, исто така, се подготвува во овој момент, а ќе се емитува на крајот на септември. После тоа мислам дека ќе следуваат приказни од малку подалечни, егзотични дестинации. Но, ви велам, за мене секоја дестинација на светот е своевиден предизвик.

 

МАРИЛИ: Колку време е потребно за да се реализира комплетно една емисија, односно, да се претстави на гледачите една дестинација, што е се потребно да се направи од подготовка до крајна реализација?

ТРАЈКОВ СКА: Тоа е процес во кој се подготвувам извесно време пред да тргнам. Истржаувам, читам, гледам се што ќе ми дојде на рака во тој предпатувачки период… Се обидувам да навлезам во суштината на земјата во која ќе патувам. Да се запознаам со нејзината историја, култура, религија, живот… Но, најмногу од се, истражувам за луѓето во чија што земја ќе патувам. Се обидувам да се сплотам со нив. Многу ми е важно да го почувствувам духот на народот. Луѓето се срцето и душата на една земја. Ако успеете да продрете во нивната нарав, во нивните животи, во нивната суштина, вие ја имате репортажата. Се друго потоа тече како по вода. Секако дека се важни и историските податоци, спомениците, културата, се она што како приказна треба да им се раскаже на гледачите, но, главно народот е тој кој е најсилниот пулс на секоја една земја. А, за гледачите знам дека многу повеќе сакаат да слушаат приказни од бунарот на животот, отколку од бунарот на историјата.

 


МАРИЛИ: Вашата нарација остава силен впечаток
врз гледачот, но исто така и Вашиот изглед којшто е најчесто прилагоден на амбиентот и сензибилитетот на просторот кој го презентирате. Дали за сето тоа се подготвувате сама или некој Ви помага?

ТРАЈКОВСКА: Ви благодарам на убавата констатација. Но знаете како, се што правам, ама буквално се што правам во процесот на подготвување на патеписите, правам со блескаво уживање и со огромна љубов. Веројатно затоа тоа изгледа така како што изгледа. Или изгледа како многу луѓе да работат, како би се сокриле недостатоците, или како би се нашминкала целата приказна. Со тек на време само се покажа дека недостатоците, всушност, се шармантната, или како би рекла несовршената страна на целата оваа прикзна. Тоа ве прави близок со гледачот. Тоа изгледа како да сте му дома на гости и како да му ја раскажувате приказната тука и само за него. 

Никој не ми помага, немам ни стилист, ниту шминкер, ниту, пак, консултант за гардероба. Ги имам своите чувства, за земјата, за народот, за севкупниот амбиент во кој треба да се појавам.

 

МАРИЛИ: Која дестинација од сите што досега сте ги посетиле Вам лично Ви има оставено најголем впечаток и на некој начин Ви е омилена и можеби би се вратиле повторно и дали постои некое место за кое би сакале да направите емисија, а не сте го посетиле досега?

ТРАЈКОВСКА: Јордан ме фасцинираше. Ќе биде пренагласено ако речам дека утре би живеела таму, но, она поради што навистина до земја и се поклонувам на оваа земја, е количината љубов, добрина и човечност во која живее Јордан. Јордан е вистинска оаза на мирот и на љубовта. Луѓето во Јордан ја имаат сета питомост, срдечност и добронамерност за вие таму да се чувствувате како секој еден жител на Јордан да е ваш најблизок и најискрен пријател. Од друга страна, Петра е чудо кое мора да се види. Не само што е прогласено за седмо светско чудо, туку, Петра е вистински вулкан од емоции кои безпоговорно ќе ви се случат кога ќе се сретнете со неа.

А, од каде сакам да направаме репортажа!? Од цел свет. Мојот неостварен сон е телевизиско комбе со кое јас би тргнала од дома и до крајот на животот би се јавувала од секоја следна дестинација, додека не се вратам од таму, од каде што сум тргнала. Пат околу светот до 80 години! Така ќе се вика проектот, ако некогаш го создадам.

 

МАРИЛИ: Емисиите зрачат со посебен жар, што открива Ваш голем афинитет кон ваков вид проекти! Дали сметате дека со ова испорачувате уште еден Ваш водителски и новинарски квалитет во нашиот медиумски простор?