Интервјуа

Успешен е оној кој се води од својот внатрешен поттик и решителност за да постигне некоја повисока цел

среда, 12 мај 2021

Интервју со Елена Младеновска - Јеленковиќ, директор на М6 Едукативен центар и менаџер за корпоративни комуникации на М6 во кое говори за бројните ангажмани и одговорности во рамки на групацијата М6, за асоцијацијата „Вина од Македонија“ која работи на полето на развој на македонскиот вински сектор, за тоа што значи континуирано успешно да се менаџира во смисла на квалитет, посветеност и постојана едукација, за нејзиното мото „Чекор напред“ во сè што прави, како и за тоа колку личниот пример на успешна жена менаџер го поттикнува градењето на кариерата на жените и на женското лидерство во нашата земја

 

МАРИЛИ: Која е Вашата моментална позиција во рамки на системот М6 и Тиквеш и што значи да се биде дел од еден голем систем. Кои се и останатите Ваши работни обврски

МЛАДЕНОВСКА-ЈЕЛЕНКОВИЌ: Имам неколку ангажмани и одговорности во рамки на компаниите што се дел од групацијата М6. Истовремено сум директор на М6 Едукативниот центар и менаџер за корпоративни комуникации на М6, грижејќи се за компаниските комуникации на ВВ „Тиквеш“ и останатите компании што се дел од М6. Работењето во рамки на групацијата е исклучително динамично, а фактот што сте дел од поголем систем бара одлична координација и синхронизација на активностите. Секојдневно се среќавам со различни теми и предизвици кои се однесуваат не само на компаниите во системот туку и пошироко за општеството.

Преку М6 Едукативниот центар работиме во насока на трансформирање на нашето општество и креирање бленд/спој меѓу бизнисот, академската и стартап заедницата. Особено ме исполнува фактот што позитивното влијание во општеството го остваруваме и преку нашата долгогодишна соработка со компаниите членки во нашиот Одбор на старатели – приказна која успешно продожува.

Покрај овие активности, имам ангажман и како извршен директор на асоцијацијата „Вина од Македонија“, организација која работи на полето на развој на македонскиот вински сектор. Во изминатите неколку години направени се значајни чекори напред и во периодот кој следи ќе треба да се воспостават стандарди преку кои македонското вино ќе го добие своето заслужено место во светот. Допрва ќе се видат резултатите од нашите напори како асоцијација. 

Веќе неколку години предавам и на Универзитетот Американ Колеџ во Скопје на предмети од област на Стратешки маркетинг и преку тој ангажман секогаш се мотивирам да сум во тек со новите трендови во оваа област, како и полесно да ги разберам потребите на сите генерации чие време допрва доаѓа. Работата со младите луѓе и пренесувањето на знаењето и искуството е нешто што сите кои имаат искуство и знаење треба да го пренесат истото, да дадат насоки да не се повторуваат истите грешки и едноставно наредните генерации да не мора да го изодат трнливиот пат.

 

МАРИЛИ: Што значи континуирано успешно да се менаџира во смисла на квалитет, посветеност и постојана едукација и притоа постојано да се напредува

МЛАДЕНОВСКА-ЈЕЛЕНКОВИЌ: Живееме во многу динамично време, а за да бидеме чекор пред останатите и да ја оствариме визијата потребно е да бидеме храбри, да знаеме да ги предвидиме случувањата, да имаме визија и да знаеме како да ги истражиме и анализираме сите потребни ризици, но и елементи за успех. Оттаму, професионалното и личното унапредување се задолжителни за секој менаџер. Моето мото е „Чекор напред“ во сè што правиме. Сметам дека е особено важно да се предизвикуваме самите себеси, но и луѓето кои не опкружуваат, почесто да излегуваме од удобната зона и да загризуваме повеќе отколку што мислиме дека можеме. Многу често ваквата ситуација на неудобност прави да имаме нови дострели и да ни се отвораат нови хоризонти. Мислам дека е важно во целиот овој процес да имаме холистички пристап и цел која значи развој, бидејќи единствено така самозадоволството ќе биде на високо ниво и нема да има потреба да мериме дали професионалниот аспект надвладува над приватниот. 

Уште една од најважните работи за секој менаџер претставува вмрежувањето. За континуиран успех на полето на менаџментот потребно е да се посвети многу време на стекнување релевантно искуство на ова поле, да работите со ментори или соработници кои се веќе успешни менаџери и кои можат да ви помогнат да го достигнете вашиот потенцијал и да ги зајакнете способностите кои ги имате. Исто така, особено важно е вмрежувањето со други лица надвор од вообичаениот професионален круг што дополнително ги проширува вашите видици надвор од границите на вашата компанија.