Интервјуа

Неискажливо беше чувството да се биде дел од победничката атмосфера со македонската фудбалска репрезентација

среда, 09 декември 2020

Интервју со д-р Александар Савески, специјалист ортопед, официјален лекар на македонската фудбалска репрезентација во кое говори за последните, најдолги минути од историскиот натпревар што ја однесе Македонија на ЕП, за почетоците како официјален лекар на репрезетацијата, за тоа колку е важна брзата и ефикасна реакција на медицинскиот тим за секоја повреда на фудбалерите, но и за најсовремените достигнувања што се применуваат на Клиниката за ТОАРИЛУЦ при Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ каде работи професионално како специјалист ортопед, субспецијалист трауматолог

 

МАРИЛИ: Д-р Савески, ја имавте честа на лице место да ја споделите радоста со македонската фудбалска репрезентација која испиша историја обезбедувајќи за прв пат пласман на Европско првенство. Какво беше чувството да се биде дел од победничкиот тим и да се почувствува еуфоријата на триумфот?

САВЕСКИ: Секој натпревар има посебно место во мене. Гледајќи ги како играат со цело срце, ме прави особено исполнет и среќен. Да се биде дел од таа победничка атмосфера за мене е несомнео неискажливо чувство. Последните минути од тој, за нас долгоочекуван пресуден историски натпревар, беа минути кои траеле најдолго во мојот живот, каде одеднаш сфатив дека чекориме гордо низ портите на Европа, кога моменти не делеа од тој историски триумф за нашето знаме гордо да се вее на секој натпревар.

 

МАРИЛИ: Колку стресно лично Вие го следевте натпреварот со оглед дека еден од најдобрите репрезентативци Аријан Адеми играше повреден, а неговиот настап беше неизвесен до пред самиот почеток. Дали мораше Вие лично да преземете некакви конкретни мерки за да му помогнете да издржи две третини од натпреварот? Имаше ли и други фудбалери со некакви помали повреди, кои мораа да бидат стручно следени?

САВЕСКИ: Фудалерот Адеми е талентиран фудбалер со интернационално искуство и репутација. Таквите фудбалери ја прават атмосферата во фудбалската репрезентација. Атмосферата со играчи од таков калибар е победничка. Кога дознав дека е повреден, веста ја примив со стегнато срце, носејќи го на грб неговиот фудбалски дострел. Го прегледавме со целиот медицински тим и констатиравме повреда, односно парцијална лезија на пред ложа. Ваквите повреди се често придружени со јака болка, неможност и несигурност да игра. Но Адеми ги слушаше нашите совети, учествуваше во неговата подготовка и покрај тоа што селекторот го стави под голем прашалник дали ќе игра. Меѓутоа, неговата желба да игра беше поголема од повредата. Јас и медицинскиот тим констатиравме дека тој сака да игра. Излезе на терен, се разлета како незапирлива машина и издржа напорен натпревар. Крајот беше победнички. Нормално, покрај теренот ние од медицинскиот тим секој контакт со него и врз него го пратевме со голем страв, бидејќи тој направи посебна атмосфера, заедничка атмосфера (победничка) и го издржа целиот натпревар.

 

МАРИЛИ: Од кога сте официјален лекар на македонската фудбалска репрезентација и како дојде до тоа?  

САВЕСКИ: Изборот беше благодарение на нашиот селектор Игор Ангеловски, со кој уште од самиот почеток наидов на одлична соработка. Со мојата кариера како лекар на нашата фудбалска репрезентација започнав пред три години, а мојата желба за тоа се појави уште во моите најмлади години, слушајќи и растејќи со приказните на мојот татко, кој, исто така беше дел од фудбалската репрезентација, уште во времето на Дарко Панчев, Канатларовски, Најдовски, Шакири, Христов..., доајените на македонскиот фудбал. Тогаш јас ја почувствував желбата да истрчам на терен како лекар на македонската репрезенатција.