Интервјуа

„Пансион Преспав“ - приказна за Отешево со нов езерски поглед

среда, 07 јули 2021

Интервју со Лилјана Нечовска, сопственик и менаџер на хотелот „Lake view“ кој беше дел од организацијата на меѓународниот „Преспа форум дијалог за развој“. Во интервјуто зборува за реализација на идејата, тие, како повратници од САД да инвестираат во објектот и да го развиваат семејниот бизнис, за тоа што е „Пансион Преспав“, а што „Lake view“, за потенцијалот на Преспа и Отешево за развој на секаков вид туризам, но и за фактот дека состојбата со Преспанското Езеро и отсуството на урбанистички планови го кочат инвестирањето во одржлив развој и оневозможуваат регионот да стане препознатлива туристичка дестинација

 

МАРИЛИ:  „Пансион Преспав“ како витален дел на Отешево минатата недела го одржа „Преспа форумот, дијалог за развој“. За каков настан станува збор, колку гости имавте и какви услуги пружи „Пансион Преспав“? 

НЕЧОВСКА: Да, минатата недела се одржа „Преспа форум дијалог за развој“ организиран од Владата на Република С. Македонија со поддршка на ЕУ. Во нашиот хотел беа сместени 34 млади лица од нашата земја и од соседните држави, а на Форумот беа присутни 70 членови, како и други придружни служби. Им пруживме комплетна сместувачка понуда, како и простор за одржување на Форумот. 

 

МАРИЛИ: „Пансион Преспав“ стана актуелен по емитувањето на истоимената ТВ серија! Како Вие, како повратници од САД, дојдовте на идеја да инвестирате во овој туристички комплекс? Што претставува „Пансион Преспав“, а што е хотел „Lake view“? 

НЕЧОВСКА: Уште одамна ние бевме заинтересирани да инвестираме во нашиот роден крај, па за среќа, во тој период 2012 година се продаваше овој објект, кој ние добро го познававме од нашата млаост. Па, така се одлучивме да го купиме и да почнеме со работа на истиот. Објектот е комплетно реновиран, соби, купатила и слично, но ние сакавме да го зачуваме оригиналниот амбиент на старата градба, кој е автентичен за нашиот регион. Структурата на објектот е иста, објектот е граден во 50-ите со камен и по ЈУ стандарди што и денес се актуелни.