Култура

Самостојна изложба на Марија Павловска во Културниот центар на РСМ во Истанбул

петок, 02 јули 2021

На изложбата што ќе биде отворена од 6 јули до 6 август годинава ќе бидат изложени шест уметнички дела кои ја сочинуваат серијата „Тишина“

 

Во Центарот за култура на Република Северна Македонија на 6 јули свечено ќе биде отворена самостојната изложба „Тишина“ на македонската интернационална уметница Марија Павловска. Изложбата ќе биде отворена до 6 август 2021 година, а е избрана од Министерството за култура за Северна Македонија како проект од национален интерес.
Шесте предложени уметнички дела кои ја сочинуваат серијата „Тишина“ се интимно поврзани, заедно се дел од истата приказна. Сликите се модерни, составени, пред се, од енергични црни, бели и сиви потези на четки и диви обележја. Кумулативниот ефект на овие современи апстрактни слики, со нивните зафатени линии и кинетички движења дава впечаток дека некој прашува, испрашува, го ажурира просторот постојано, оди во подлабоки и поинтензивни нивоа на истражување со секое движење на четката или гребење на површината.
„Тишината“ тука е контролирана, интензивна реакција. Уметничките дела не се тивки, содржат различни регистри и континуирана бранова должина и фреквенција.
Оваа серија или уметнички дела во одреден простор се трансформираат во универзум без граници кој се движи многу подалеку од видливата слика, проширувајќи се над платното и нудејќи му на гледачот неочекувана и поширока креативна палета.
Оваа претстава, наречена „Тишина“ е избрана од друга поголема серија која вклучува 50 дела наречени „Црно-бело - дневници“, „Тишина“ и „Доплер“, серии произведени помеѓу 2004 и 2011 година. Останатите дела од оваа поголема серија се откупени од музеи, институции и приватни колекции. „Тишина“ е произведена 2006 - 2007 година и е развиена понатака во серија „Доплер“ 2010-2011 година, а кулминираше до последниот проект „Објект“ од 2015 година до денес во поголемиот работен простор - атеље што го има Павловска во Мана Современа (САД).

Уметноста на Марија Павловска, користејќи поларно-црно-бели бои, се истакнува со специфичен експресивен стил, кој е единствен, како во балканскиот регион, така и на меѓународно ниво.

Содржината е прочитана 221 пати.