Бизнис вести

Во вториот квартал нето приливи од 69 милиони евра, девизните резерви зголемени за 94,5 милиони евра

среда, 01 септември 2021

Народната банка соопшти дека во вториот квартал од годинава кај трансакциите со нерезиденти остварени се нето приливи од 69,1 милиони евра. Позначајни нето приливи се остварени кај директните инвестиции и заемите.

Девизните резерви бележат зголемување за 94,5 милиони евра.

Во овој период, во тековните трансакции со нерезиденти е остварен дефицит од 120 милиони евра, или за 28,2 милиони евра повеќе во однос на истиот период минатата година. Во однос на одделните компоненти, зголемен е суфицитот кај секундарниот доход и кај размената на услуги, додека дефицитот кај стоковната размена и примарниот доход забележа проширување.

Пренесено од МИА

Содржината е прочитана 51 пати.