Култура

„Ослободување на Скопје“ - македонски кандидат за Оскар

Филмот „Ослободување на Скопје” во режија на Раде Шербеџија и неговиот син Данило Шербеџија е избран за македонски кандидат за Оскар од неанглиско говорно подрачје, соопшти Друштвото на филмските работници на Македонија.

вторник, 27 септември 2016

Филмот „Ослободување на Скопје” во режија на Раде Шербеџија и неговиот син Данило Шербеџија е избран за македонски кандидат за Оскар од неанглиско говорно подрачје, соопшти Друштвото на филмските работници на Македонија.

Филмот бил избран со мнозинство гласови од Комисијата за избор, во состав: Лабина Митевска (претседател), Наум Доксевски, Дејан Дуковски, Петар Богоевски, Роберт Јазаџиски, Мето Јоваовски и Игор Василев-Новоградска (членови).
„Ослободување на Скопје“ премиерно беше прикажан на отворањето на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола на 10 септември и веќе се прикажува во киното Синеплекс во Скопје.
Неговата официјална премиера ќе биде одржана на 1 октомври во киното Милениум.

(Преземено од МИА)
 

Содржината е прочитана 468 пати.