Култура

Највисоки пет ѕвездички за најновиот компакт диск на пијанистот Симон Трпчески

Британски дневен весник Гардијан со максимални пет ѕвездички го оцени најновиот компакт диск на нашиот пијанист Симон Трпчески, својата препорака илустрирајќи ја со епитетот „диск со арома“.

вторник, 03 мај 2016

Британски дневен весник Гардијан со максимални пет ѕвездички го оцени најновиот компакт диск на нашиот пијанист Симон Трпчески, својата препорака илустрирајќи ја со епитетот „диск со арома“.

Како што напишал критичарот Стефен Причард, „чудесно талентираниот македонски пијанист Симон Трпчески отвора смело со Брамс... пред блескаво да чита... на тема од Хендел... за потоа да го понуди сосема различниот звучен свет на Равел... со вртоглав гламур, пред со селекцијата од Пуленк... да го донесе овој мајсторски рецитал до елегантно финале. Диск со арома. Го препорачувам“. Рецензентот на „Гардијан“ ја истакнува и предноста на компакт-дисковите во живо реализирани за етикетата на „Вигмор Хол“ пред сличните рецитални изданија.

На својот најнов компакт диск, Трпчески пред пошироката јавност ја претставува својата изведба во живо на подиумот во лондонската сала „Вигмор“ од 19 јули 2014 година. (http://www.theguardian.com/music/2016/may/01/simon-trpceski-brahms-ravel-poulenc-wigmore-hall-review).

Македонскиот пијанист во петок настапува во Хелсинки, а по Финска, до крајот на месецов го очекуваат и концертите низ Шпанија, како солист на турнејата со Филхармонискиот оркестар на Хелсинки, и во шведската престолнина со Кралскиот филхармониски оркестар од Стокхолм.

(Преземено од МИА)
 

Содржината е прочитана 551 пати.