Култура

Глигор Стојковски е годинешниот лауреат на наградата за најдобра поема на конкурсот „Григор Прличев“

Новинарот, поетот и публицистот Глигор Стојковски е лауреатот на наградата за најдобра поетска творба „Григор Прличев“ за 2015 година што НУ „Центар за култура Григор Прличев“ од Охрид ја доделува во знак на сеќавање на ликот и делото на познатиот охридски поет и преродбеник. 

четврток, 10 декември 2015

Новинарот, поетот и публицистот Глигор Стојковски е лауреатот на наградата за најдобра поетска творба „Григор Прличев“ за 2015 година што НУ „Центар за култура Григор Прличев“ од Охрид ја доделува во знак на сеќавање на ликот и делото на познатиот охридски поет и преродбеник.

Неговата поема „Кирил 1830- Кирил 2001“ под шифра „Кирил“ беше избрана како најдобра од доспеаните 12 трудови на конкурсот од страна на стручното жири.

Глигор Стојковски (1952) е поранешен новинар во „Нова Македонија“ и „Утрински весник“ и главен уредник на „Култура“, во моментов сопственик на издавачката куќа „ВиГ ЗЕНИЦА“.

Автор е на повеќе поетски книги како „Починка во чисти честички“, „Пајак“, „Очно дно“, „Студена минута“, „Зад билката молк“, „Око заборавено на небото“, „Порој“, „Капка оловна вода“, „Земјата сама ќе се отвори“, „Ерусалим – богови и војни“...Подготвил и неколку публицистички книги, коавтор е и на монографијата „Зеницата на Македонија“. Тој е добитник и на наградите „Кочо Рацин’, „Нарциса“, „Браќа Миладиновци“...

Наградата „Григор Прличев“ на лауреатот ќе му биде врачена во рамки на „Прличевите беседи“, манифестацијата востановена пред речиси шест децении на која се одбележува годишнината од смртта на големиот поет, кој почина на 4 февруари пред 123 години. Прличев пред век и половина беше овенчан со Ловоров венец во Атина за неговата поема „Сердарот“. „Прличевите беседи“ се одржуваат во организација на Центарот за култура и библиотеката во Охрид што го носат неговото име, со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија.
(Преземено од МИА)
 

Содржината е прочитана 719 пати.