Култура

Изложба „Од колекцијата на Скопје“

Од колекциите на Скопје, е насловена изложбата на уметнички дела во сопственост на Град Скопје, културните установи и јавните претпријатија“, што ќе биде отворена вечер во Музеј на град Скопје. 

вторник, 01 декември 2015

Од колекциите на Скопје, е насловена изложбата на уметнички дела во сопственост на Град Скопје, културните установи и јавните претпријатија“, што ќе биде отворена вечер во Музеј на град Скопје.

Ќе бидат изложени уметнички слики изработени во повеќе техники, скулптури, графики и цртежи на автори кои живееле и твореле во Македонија. Станува збор за 142 дела кои потекнуваат од уметничките збирки сопственост на Град Скопје, скопските јавни претпријатија „Комунална хигиена“ и „Водовод и канализација“, на Конгресен центар „Александар Македонски“,Културно информативен центар, Градска библиотека „Браќа Миладиновци“, Дом на културата „Кочо Рацин“ и Музеј на град Скопје.

Поголемиот дел од сликите од изложбата припаѓаат на автори кои се основоположници на македонската современа уметност, како и автори припадници на постарата генерација на ликовни уметници од Македонија, а следствено на тоа нивните дела поседуваат и историска и уметничка вредност. Еден од основните мотиви за организирање на ваква комплексна и хетерогена поставка е токму идејата да се претстават пред македонската јавност, вредните уметнички дела кои секојдневно можат да се видат во работните простории на Градот Скопје, јавните претпријатија, но и во работните простории и депоата на културните установи на Градот Скопје.

Селекцијата на делата е направена од работна група формирана од градоначалникот на Град Скопје.
Изложбата ќе биде поставена до 15 декември, а за неа е отпечатен и репрезентативен каталог.

(Преземено од МИА)

 

Содржината е прочитана 733 пати.