Култура

„Човекот кој не сакаше да умре” на фестивал во Будимпешта

Краткиот анимиран филм „Човекот кој не сакаше да умре” во режија на Гоце Цветановски ќе биде прикажан на 13. Фестивал за анимирани филмови „Анилог” во Будимпешта. Проекцијата е во киносалата „Уранија“, најголема во унгарската престолнина. 

понеделник, 30 ноември 2015

Краткиот анимиран филм „Човекот кој не сакаше да умре” во режија на Гоце Цветановски ќе биде прикажан на 13. Фестивал за анимирани филмови „Анилог” во Будимпешта. Проекцијата е во киносалата „Уранија“, најголема во унгарската престолнина.

Главните улоги ги толкуваат Висар Вишка, Никола Ацески, Милан Тоциновски и Драгана Левенска, а музиката е компонирана од Били Гулд, басист на рок-метал групата „Феит но Мор“ (Faith No More).

Филмот на Цветановски светската премиера ја имаше во Италија, а гостуваше и во Бразил, Србија, Полска и Македонија. Добитник е на наградата за најдобра анимација на фестивалот за хорор и фантастика „Хризантема“ во Србија. Во декември филмот ќе биде прикажан и на фестивалот „Аниматека“ во Љубљана.

„Човекот кој не сакаше да умре” е во продукција на Фх3х студио, а поддржан е од Агенцијата за филм на Република Македонија.

(Преземено од МИА)
 

Содржината е прочитана 728 пати.