Култура

Објавена книгата „Хотел со големо Л“ од Шурд Кајпер во издание на „Бата прес“

вторник, 21 април 2020

Издавачката куќа „Бата прес“ ја објави книгата за млади „Хотел со големо Л“ од холандскиот писател Шурд Кајпер. Делото од холандски на македонски јазик го преведе Ели Пујовска и е дел од едицијата „Време е за книга“, поддржана од Европската унија и Министерството за култура во рамките на проектот „Креативна Европа“.

Кос е тринаесетгодишно момче кое ги раскажува највозбудливите детали од неговиот живот. Неговата мајка починала пред неколку години, а неговиот татко има срцев удар во истиот момент кога Кос го постигнува победничкиот гол на турнирот, пред очите на менаџерот на познатиот фудбалски клуб „Ајакс“. Додека татко му е во болница, изгледа дека нивниот хотел ќе биде во голем хаос. Но, Кос и неговите три сестри немаат намера да дозволат тоа да се случи! Сите четворица заедно ќе почнат да го раководат хотелот. Сето тоа води кон чудни и апсурдни случки. Се покажува дека нивниот татко имал длабоки финансиски проблеми и дека хотелот е пред затворање. Всушност, борбата да се спаси хотелот е само ехо на главниот настан. Во овие драматични денови Кос ја доживува својата прва љубов...

За оваа книга, која до 2019 година беше преведена на 15 јазици книжевните критичари забележуваат дека има нов пристап и дека во заднината на доживувањата на главниот јунак се пораките за слобода и еднаквост, како и пораките против расизмот и за заштита на човековите права.

Шурд Кајпер е роден во 1952 година во Амстердам. Тој е еден од најзначајните холандски писатели. Пишува поезија, проза, книги за деца и млади, театарски претстави, телевизиски серии, филмски сценарија и музички текстови. За своето творештво наградуван е многупати, а во 2014 година го доби највисокото признание Почесен орден за неговите заслуги во холандската литература, дома и во странство.
 

Содржината е прочитана 220 пати.