Бизнис вести

Народната банка ја намали основната каматна стапка на 2 отсто

Одлуката за намалување на каматната стапка се темели на постојаните поволни движења на девизниот пазар, што доведе до поголем раст на девизните резерви од очекуваниот

среда, 15 јануари 2020

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка ја намали основната каматна стапка за 0,25 отсто, односно од 2,25 отсто на 2 отсто.

Како што соопшти Народната банка, Комитетот оцени дека постои простор за натамошно олабавување на монетарната политика.

„Одлуката за намалување на каматната стапка се темели на постојаните поволни движења на девизниот пазар, што доведе до поголем раст на девизните резерви од очекуваниот, што, пак, упатува на отсуство на притисоци во надворешниот сектор и стабилни согледувања на домашните субјекти. Истовремено, тековните движења укажуваат на умерен раст на домашните цени, а со тоа и отсуство на ценовни притисоци“, се вели во соопштението.

Понудата на благајнички записи за аукцијата којашто ќе се одржи денеска e задржана на нивото од 25.000 милиони денари.

Во однос на најновите макроекономски показатели за домашната економија, Комитетот оцени дека економскиот раст остварен во првите три квартали од 2019 година, од 3,6 отсто е во согласност со проекциите за овој период од годината, а расположливите високофреквентни показатели за октомври-ноември се во согласност со очекувањата за поумерен економски раст во последниот квартал од годината.

 

Содржината е прочитана 303 пати.