Бизнис вести

Народна банка: Продолжуваат поволните движења во економијата и во третиот квартал

Остварената годишна стапка на инфлација во август оваа година изнесува 0,8 отсто и е пониска од очекуваната, додека во просек во првите осум месеци од годината просечната годишна инфлација изнесува 1,1 отсто

понеделник, 23 септември 2019

Поволните движења во економијата продолжува и во третиот квартал, оценуваат од Народната банка во последната месечна информација за септември 2019 година.

„Согласно објавените проценети податоци за БДП, домашната економска активност продолжи да расте и во вториот квартал на оваа година, со реална стапка на годишен раст од 3,1 отсто. Податоците за јули за индустриското производство и прометот во трговијата засега упатуваат на продолжување на поволните движења во економијата и во третиот квартал“, се наведува информацијата од Народната банка.

Годишната стапка на инфлацијата во август изнесува 0,8 отсто и е пониска од очекуваната, додека во просек во првите осум месеци од годината просечната годишна инфлација изнесува 1,1 отсто.

Девизните резерви, како што се наведува, се во сигурната зона и бележат натамошен раст при интервенции на Народната банка со откуп на девизи.

Последните оцени, според објавената информација на Народната банка, упатуваат на понеповолни изгледи за глобалната економија, за оваа и следната година.

Пренесено од МИА

 

Содржината е прочитана 321 пати.