Бизнис вести

Од годинава сите царински деклариции и акцизни документи ќе се поднесуваат електронски

Системот за управување со царински декларации на почетокот на февруари ќе почне да се применува на 11 пилот-проект царински испостави, а од средината на годината ќе почне да се применува во сите царински испостави во земјава

вторник, 08 јануари 2019

Годинава сите царински деклариции и акцизни документи ќе се обработуваат електронски, истакна министерот за финансии, Драган Тевдовски за време на денешната посета на Царинската управа.

Системот за управување со царински декларации на почетокот на февруари, како што рече Тевдовски, ќе почне да се применува на 11 пилот-проект царински испостави, а веќе од средината на годината ќе почне да се применува во сите царински испостави во земјава.

„На овој начин за фирмите значително се скратуваат трошоците и се намалува времето. Сите документи ќе се поднесуваат електронски. Наша цел е да се автоматизираат процесите и со тоа да им се понудат подобри услуги и на граѓаните и на компаниите“, нагласи министерот за финансии.

Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи ќе овозможи и размена на податоците со другите институции, како на пример, Управата за јавни приходи при поднесување на ДДВ пријави кон кои се поднесуваат царински декларации или Завод за статистика и Народна банка за податоци за увоз и извоз.

Директорот на Царинската управа, Ѓоко Танаскоски посочи дека во првата половина од годинава ќе биде пуштен и нов терминал на граничниот премин Ќафасан. Тој додаде дека проширувањето на царинскиот премин Ќафасан опфаќа нов увозно-извозен царински терминал од 9.500 квадратни метри, пристапни патишта, објекти за царинење и други инспекциски органи (објект за Царинската управа, водовод и канализација, осветлување, изградба на пречистителна станица), како и реконструкција на постојните објекти.

„Општата цел на проектот e олеснување на прекуграничните постапки и спроведување на законите, што ќе се постигне со реконструкција на објектите за царинење и инспекција, обезбедени подобри услуги за економските оператори и побрз проток на стоката, како и зајакната заштита на државата и општеството“, рече Танаскоски.

Минатата година, како што истакна Танаскоски, беше пуштен во употреба новиот царински терминал на граничниот премин Табановце. Надградбата на терминалот овозможува олеснување на прекуграничната трговија долж Коридорот 10 и спроведување на царинските постапки во модерни капацитети.

Во доменот на примена на концептот „Овластен економски оператор“, беше посочено дека идните активности на Царинската управа ќе тежнеат кон зголемување на бројот на издадени одобренија преку натамошна промоција на концептот и советување на компаниите и помош при соочувањето со новините од овој концепт, соопшти Министерството за финансии.

Пренесено од МИА
 

Содржината е прочитана 319 пати.