Мода

Фустани од француски дантел достапни во „Кадора“

вторник, 04 декември 2018

„Кадора“ овој пат реши да не едуцира и да не однесе наназад во историјата на Францустиот дантел.
Францускиот дантел е творештво на луксуз во тоа време поскап од злато и бил направен по желба на кралевите, поточно на Марија Антоанета.

Кетрин де Медичи ја претстави ткаенината на Французите, која ја нарече dentelle. Бидејќи француската dentelle не можеше да се натпреварува со супериорни производи од Италија и Фландрија, најголем дел од чипките носени во Франција беа увезени. Материјалот беше скап како злато, а европската аристократија не можеше да се насити од потребата да ја носи и да ја има.

Разрешен од огромната сума пари што се потрошени за увоз на дантела, министерот за финансии на кралот Луј XIV почна да ја развива индустријата за чевли дома. Французите потоа ги убедија најдобрите креатори на чипка од Италија и Белгија да се населат во Франција и да основаат училишта за да ги научат селаните на уметноста на чипка. И така започна развојот на француски чипки. Тоа не траеше долго, додека Франција создаваше уникатни дизајни и се зацврсти во индустријата за чипка.

Фустаните од француски дантел се достапни и направени во „Кадора“, како што можете да забележите од моделот што ви го презентираме денес. Украсен со мали пердуви во нијанса на самата дантела.

Романтичен, уникатен забележлив ќе можете да го добиете на попуст од 50 проценти се до крајот на овој месец.
 

Содржината е прочитана 586 пати.