За нас

Агенцијата „Марили“ продолжува и по 20 години јубилеј од своите активности. На прв поглед станува збор само за две децении работа и творештво, но ако се имаат предвид бурните премрежја што во тој период се случија во општествениот, политичкиот и економскиот развиток на Република Македонија, со право може да се заклучи дека е помината најтешката етапа од работата на Агенцијата, дека прецизно се дефинирани работата и столбовите на нејзиното постоење, односно дека се определени главните насоки на идната работа. Прилика е да се потсетиме на дел од позначајните успешно реализирани проекти: уште на стартот „Марили“ мошне амбициозно ја осмисли и реализира првата манифестација за избор на жени менаџери, што започна со издавањето на Бизнис каталогот во 1997 година. Самата манифестација беше одржана во првата половина на 1997 година. Во исто време се започна со Бизнис Каталогот на Република Македонија, како и организирањето на Фестивалот на пазарни комуникации на Р. Македонија. На оваа првична иницијатива и идеја, подоцна се надоврзаа официјалните кампањи за избор на успешни маркетинг промоции на Министерството за Економија, како и кампањата за „Купувајте македонски производи“. Во 2000 година, покрај печатеното, беше изработено и електронско издание на Бизнис каталогот, кое во почетокот се хостираше на сајтот на Македонска информативна агенција (МИА), а подоцна беше реализирана и самостојна Веб страница. Со тоа уште во раната фаза на навлегување на Интернетот во Р. Македонија, „Марили“ се вклучи во светските комуникациски автопати. Во 2012 година агенција „Марили“ го активира и бизнис порталот www.marili.com.mk.

Од 2013 година агенцијата издава по два каталози годишно, како зимско и летно издание.Во изминативе дваесет години беа испечатени 27  изданија на Бизнис каталогот, со годинава вкупно дваесет и еден пат  одржана Манифестацијата „Избор на успешни жени-менаџери од Р. Македонија и од дијаспората“. Од самиот почеток во работењето во Агенцијата бевме свесни за значењето на нашата маркетиншка промоција во јавноста и тоа беше една од причините сами, односно во соработка од други агенции и медиуми да го организираме нашиот настап во електронските и печатените медиуми, како и настапот со плакати, билборди, радио и ТВ спотови и сл.

Во изминативе дваесет години постојано се зголемуваше бројот на вработени, деловни пријатели, соработници и консултанти на Агенцијата, а постојано се зголемува и медиумското внимание посветено на нашата работа и на проектите што ги реализираме.

Бизнис каталогот „Македонија“, годишник на Книгоиздавателството и агенција за маркетинг „Марили“, од година во година, станува се побогата и попривлечна публикација. Каталогот претставуваше одлична базична идеја за да се создаде нова форма на презентација на потенцијалите на нашата земја, која прерасна во видеопродукциски проект. Така преку ТВ Магазинот за бизнисот и културата „МК ПРОЕКТ“, Агенцијата „Марили“ настојува да промовира нова атрактивна форма на презентација која и во услови на светска рецесија ќе ги даде суштинските одговори на се она што го нуди Р. Македонија како природен, културен и економски потенцијал на почетокот на 21- от век.

Идејата за промоција на најдоброто од Македонија кое започна во „МК ПРОЕКТ“ продолжи во новите изданија на Бизнис каталогот, кадешто со бројни интервјуа, на значајни личности од областа на бизнисот, културата, медицината, спортот и др. се покажува дека човечкиот потенцијал е најзначајниот фактор за развој на економијата, но и воопшто во општествената реалност. Агенцијата постави и нов проект во 2015 година, тематски ден „ Здравјето и убавината во функција на современта жена“ којшто го организира трета година по ред и кој е посветен на современиот животен стил на жената. Жената е ангажирана со деловните и домашните обврски, и затоа треба да биде информирана и едуцирана за се што е значајно и современо за нејзиното здравје и убавина.

Истовремено на крајот на 2016 година агенцијата „Марили“ го промовираше МАРИЛИ БИЗНИС КЛУБ  на жените менаџери којшто ги обединува најуспешните жени менаџери од изминативе две децении кои биле дел од проектот на агенцијата и кои ќе продолжат да соработуваат во клубот со цел за подобрена деловна комуникација, но и реализација на други значајни проекти од општо- општествен интерес како што се хуманитарните проекти, а еден таков веќе еднаш реализиран во 2014 година насловен „Жените за жените„ кога беа донирани средства и беше купен апарат за клиниката за онкологија и радиотерапија наменет за рана детекција и лечење на карцином на дојка кај жената. МАРИЛИ БИЗНИС КЛУБ продолжува со своите активности за поддршка на женското менаџерство и поддршка на хуманите идеи во општеството.

Сите значајни активности на проектите на агенцијата се поставени на страниците на Бизнис каталогог како и на страниците на веб порталот на агенцијата.

 

Содржината е прочитана 6010 пати.