Култура

Наградата на филмот „Златна петорка“ е доделена во областа на културата, поради големиот успех што филмот го имаше во државата и надвор од неа

петок, 15 декември 2017

Годишната награда „Свети Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици“ е востановена во 1997 година, а наградата за животно дело во 2007 кога прв пат постхумно му е доделена на претседателот на Република Македонија, Борис Трајковски.

Наградата се доделува по повод Денот на заштитниците на градот – Свети Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици, одбележувањето кое што секоја година е на 11 декември, започнува со Света Божествена литургија во истоимената православна црква во Струмица. Истата се доделува на поединци, институции, здруженија кои што постигнале значајни резултати и дале посебен придонес во афирмацијата на Струмица во тековната година.

 

Содржината е прочитана 643 пати.