Култура

Изложба на стари оригинални фотографии за животот на скопјани

петок, 03 ноември 2017

 Моменти од животот на скопјани преку оригинални фотографии од збирката на Музеј на Град Скопје ќе бидат прикажани на изложбата „За спомен и долго сеќавање“. Автори се Славица Христова, Татјана Ѓорѓиовска и Оливера Џартовска-Тачевска.

- Изложбата сведочи за минатото и ги обновува сеќавањата. Најголемиот број на прикажани фотографии се од периодот помеѓу двете светски војни 1918-1941 година, а мал дел фотографии се од периодот по војната. Изложбата го позајми својот наслов по единствената порака која ја имаат голем дел од фотографиите „за спомен и долго сеќавање“. Таа е најсуштествената интимна порака на секоја фотографија. Спомените се содружници на паметењето и често ги прелистуваме во мислите, соопшти Музеј на Град Скопје каде што вечер во 19 часот изложбата ќе биде отворена.

Збирката на Музејот на град Скопје содржи над 300 оригинални фотографии кои се собирани преку подарување или со откуп од приватни лица и колекционери. Изработени се во професионални фотографски ателјеа од Скопје, а дел од приватни фотоаматери. Некои од изложените фотографии се со нивната оригинална рамка, која ја следела тековната мода на опремување на фотографскиот производ.

(Преземено од МИА) 

Содржината е прочитана 482 пати.