Бизнис вести

Трошоците на живот во мај зголемени за 1,2 проценти

Трошоците на живот во мај годинава споредено со мај минатата година се зголемиле за пораст од 1,2 проценти, а цените на мало за 2,7 проценти. Во мај споредено со април годинава трошоците на живот се повисоки за 0,7 проценти, а цените на мало за 0,6 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика

среда, 07 јуни 2017

Трошоците на живот во мај годинава споредено со мај минатата година се зголемиле за пораст од 1,2 проценти, а цените на мало за 2,7 проценти. Во мај споредено со април годинава трошоците на живот се повисоки за 0,7 проценти, а цените на мало за 0,6 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Пораст на трошоците на животот во мај во споредба со април има кај свежото и разладеното овошје за 13,2 процента, свежиот и разладен зеленчук освен компирот за 12,6 проценти, сувото овошје и јаткастите производи за 2,5 проценти, рибата и морските плодови за 1,3 проценти, цигарите за 1,2 проценти, месото за 1,1 процент, другите прехранбени производи за 0,6 проценти, сушеното, соленото и чаденото месо и замрзнатото овошје за 0,5 проценти, сушениот зеленчук, другиот конзервиран и преработен зеленчук и алкохолните пијалоци за 0,3 проценти.

Во мај, исто така, пораст на трошоците на животот е забележан и кај авионскиот превоз на патници за 8,7 проценти, болничките услуги за 1,2 проценти, патниот сообраќај за 0,9 проценти, накитот и часовниците за 0,8 проценти, услугите за одржување и поправки на станот, услугите за рекреација и култура за 0,3 проценти.

Намалувањето на трошоците на животот во мај во однос на април е евидентирано кај јогуртот за 1,2 проценти, јајцата за 1,1 процент, млекото за 0,8 проценти, џигерите, другите преработки од месо, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0,7 проценти, маслото и маснотиите за 0,3 проценти, сирењата и урдата за 0,2 процента. Во мај се намалени трошоците на животот и кај гасот за домаќинствата за 4,9 проценти, градините, растенијата и цвеќињата за два процента, течните горива за домаќинствата за 1,8 проценти, средствата за чистење и одржување на станот, течните горива и мазива како дел од опремата за сопствени сообраќајни средства за 1,1 процент, малите електрични апарати за 0,5 проценти, пакет-туристичките аранжмани, услугите за сместување и предметите за лична хигиена и здравје за 0,2 проценти.

(Преземено од МИА)
 

Содржината е прочитана 395 пати.