Култура

За годишните награди на ДПМ конкурираат 83 дела

На конкурсот за годишните награди на Друштвото на писателите на Македонија пристигнале 83 дела од сите жанрови.

вторник, 17 јануари 2017

На конкурсот за годишните награди на Друштвото на писателите на Македонија пристигнале 83 дела од сите жанрови.

Книгите конкурираат за наградите „Ацо Шопов“ за поезија, „Стале Попов“ за проза, „Димитар Митрев“ за критика и есеистика, „Ванчо Николески“ за книга за деца, и „Книжевен мост“ за најдобра книга напишана на еден од јазиците на националностите.

Петте жири-комисии на ДПМ, составени од по тројца писатели, ги разгледуваат пристигнатите дела и резултатите од изборот ќе бидат познати до крајот на јануари.

Наградите ќе бидат врачени на 13 февруари, на свеченоста по повод 70 години од основањето на Друштвото на писателите на Македонија.

(Преземено од МИА)

 

Содржината е прочитана 675 пати.